postheadericon Dyniowe na słodko i ostro

Późnym końcem lata cieszą się wszyscy miłośnicy dyni. Jest świeża, pyszna i niedroga. Jej smakiem można cieszyć się jednak cały rok. A przepisów z dynią jest całe mnóstwo. Dla miłośników słodkich obiadów doskonałe będą placki dyniowe z cukrem pudrem, czyli popularne pancakes. W sezonie niektórzy jedzą dynię na okrągło. Więc jeśli zostało Wam trochę puree dyniowego, wystarczy szklanka, to z dodatkiem prostych składników powstaną pyszne placuszki. Idealne na chłodne jesienne popołudnia.

Puree z dyni mieszamy z jogurtem naturalnym (200 g) i jednym jajkiem. Następnie należy dodać szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i bardzo pieczołowicie wymieszać. Gotowe ciasto powinno się trochę lać, ale być dosyć gęste, dzięki temu ładnie urosną podczas smażenia. Placki dyniowe można piec na oleju, ale też na suchej teflonowej patelni. Nakładamy po łyżce ciasta, lekko je rozsmarowując na powierzchni. Smażymy podobnie jak naleśniki, po około 4 minuty z każdej strony.

Placki dyniowe podajemy z domową konfiturą lub posypane cukrem pudrem. Takie danie powinno dobrze smakować dzieciom. Dla najmłodszych świetne są również bananowe, jabłkowe, truskawkowe pancekes.

Drugim wariantem tego dnia są placuszki dyniowe na ostro. O ile słodkie można zjeść na deser, to ostre placki są doskonałe na obiad np. z dodatkiem warzywnego sosu. Świetne danie dla wegetarian, ale także miłośników hinduskiej kuchni.

Do przygotowania 16 placków potrzebujemy 4 szklanki startej dyni, 1 szklanka mrożonego groszku, garść szpinaku, najlepiej posiekanego, jedna papryczka chili, rozgnieciony ząbek czosnku, duże jajko, pieprz, sól, mąka (w oryginalne jest mąka z ciecierzycy) oraz olej do smażenia. Dynię trzeba zetrzeć na grubych oczkach, a groszek rozmrozić, można zrobić to wcześniej lub wstawić do mikrofalówki na 3 minuty, a następnie delikatnie rozgnieść widelcem, ewentualnie blenderem.

Tak przygotowane składniki mieszamy w niewielkiej misce z przyprawami, mąką oaz jajkiem. Ostatnim etapem jest smażenie na oleju lub oliwie. Formujemy niewielkie placki na patelni i smażymy po obu stronach aż do zarumienia. Ostre placuszki dyniowe podajemy na ciepło, są bardzo smaczne i pożywne.