postheadericon Łatwe kotleciki z kaszy gryczanej

To nie ziemniaki, ale kasza powinna być naszym narodowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Jedną z najbardziej odżywczych odmian jest kasza gryczana. To właśnie tę kaszę powinny jeść dzieci, obok kaszy jaglanej. Można przygotować pyszne racuszki dla rocznego dziecka z kaszy gryczanej, wystarczy dobry przepis.

Całej rodzinie bez wątpienia będą smakowały kotlety z kaszy gryczanej i warzyw. Aby zrobić 6 kotletów, przygotuj: 100 g kaszy gryczanej, powinna być już ugotowana, 2 marchewki, cebulę, seler – może być świeży lub marynowany, jajko, 3 łyżki mąki pszennej i natkę pietruszki. Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, do tego wrzucić startą marchew i selera. Po wystudzeniu warzyw, przekładamy je do miski, dodajemy kaszę, jajko i mąkę. Aby kotlety z kaszy gryczanej się nie rozklejały, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę możesz zacząć smażyć na oliwie, formując kotleciki o pożądanej wielkości. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem i podajemy z pietruszką.

Pyszne i chrupiące placki z kaszą gryczaną można przygotować także z dodatkiem świeżych lub suszonych borowików. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu dodać 5 czubatych łyżek tartego parmezanu i jedno jajko. Następnie doprawić i dokładnie wymieszać. Można już zacząć smażyć kotleciki, nakładając po trzy sztuki na patelnię. Równocześnie można przygotowywać sos grzybowy do gryczanych kotletów.

Umyte grzybki (ok. 10 sztuk) posolić i smażyć na patelni aż się zarumienią, pod koniec smażenia należy dodać ząbek czosnku, zgnieciony w prasce lub pokrojony oraz łyżkę masła, wymieszać to wszystko razem i zdjąć z patelni. Teraz na patelni ląduje pół szklanki wody doprawionej solą. Można dodać bulion, jednak ten w kostce będzie zbyt ciężki, najlepiej domowy. Po kilkuminutowym gotowaniu wlać pół szklanki śmietany oraz odłożone grzyby, można doprawić. Gdy już sos będzie odpowiednio gęsty, zdejmujemy z ognia. Placuszki gryczane polewamy sosem i oprószamy posiekanym koperkiem. Gdyby sos był zbyt gęsty, wystarczy dodać nieco przegotowanej wody. Smacznego.