postheadericon Mięsne placuszki z kurczakiem lub mięsem mielonym

Do zrobienia placków z kurczakiem i serem oraz z mięsem drobiowym będziemy potrzebowali pół kilo zmielonego mięsa z kurczaka, 400 g pieczarek, 4 jajka, 2-3 ząbki czosnku, 0,25 kg ulubionego sera żółtego, można wybrać ser Gouda, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku oraz ewentualnie ulubione przyprawy. Jeśli nie mają to być dietetyczne placki, to może dosypać trochę Vegety, nadaje bardziej wyrazistego smaku. Potrzebny będzie też olej do smażenia.

Przed rozpoczęciem obierania warzyw, wszystkie dokładnie myjemy. Pieczarki należy obrać i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazdo i również pokroić w kosteczkę. Ser żółty trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki lub także drobno pokroić. Do zmielonego mięsa dodać wymienione składniki oraz czosnek, jaja i doprawić. Jeśli ktoś chce, może dosypać Vegety. Na samym końcu należy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto. Podzielić na niewielkie porcje i formując placuszki, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć kilka minut, aż placki osiągną złoty kolor. Świetnie smakują z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Dosyć proste w przygotowaniu i bardzo smaczne są placki ziemniaczane z mięsem mielonym oraz z pieczarkami. Aby wykonać placki potrzeba 80 dag ziemniaków oraz dwie cebule i dwa jajka, do tego 5 łyżek mąki. Po obraniu ziemniaków, trzemy je na dużych oczkach tarki, szybciej będzie robotem lub malakserem. Następnie odsączamy i mieszkamy razem z drobno posiekaną cebulą, dodajemy jaja i mąkę. Tak przygotowane ciasto można porcjować i smażyć na rumiano. W międzyczasie, kiedy poszczególne placki się smażą możemy przygotować farsz.

25 dag pieczarek myjemy, oczyszczamy i także ścieramy na grubych oczkach. Aby nie sczerniały skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Następnie chwilę smażymy na rozgrzanym oleju, możemy wcześniej posypać je tymiankiem, pieprzem oraz solą. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do tego pół kilo mięsa mielonego, może być łopatka wieprzowa. Smażymy kilka minut, następnie doprawiamy i dodajemy czosnek i keczup, dobrze smakuje także z majonezem. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Na gotowe placki ziemniaczane nakładamy niewielkie ilości farszu, a następnie nakrywamy kolejnym plackiem. Podajemy od razu, na ciepło.