postheadericon Proste placuszki owsiane z serem

Placki owsiane z serem mogą być zarówno śniadaniem, jak i kolacją, a nawet lekkim obiadem. Są smaczne, niskokaloryczne, mogą je jeść nawet małe dzieci, choć lepiej zrobić słodkie pyszne racuszki dla rocznego dziecka. Aby przygotować wytrawne placki należy 4-5 łyżek płatków owsianych wymieszać z jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodajemy serek, świetnie pasuje serek wiejski w kuleczkach, wystarczą 2 łyżki. Następnie kroimy ser  żółty w kosteczkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli ktoś lubi, może dodać jeszcze pokrojone oliwki, jest to opcja, ale bardzo dobrze smakuje. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami lub tylko solą i pieprzem i do dokładnie mieszamy. Smażymy po obu stronach przez około 5 minut. Palce lizać.

Wybornie smakują placuszki owsiane z serkiem kozim. Potrzebujemy 3 łyżki płatków owsianych, łyżkę mleka, jedno jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, plaster koziego sera oraz rukolę, (zamiast rukoli można dodać inny rodzaj sałaty). Wszystkie składniki (poza serem i sałatą) należy dokładnie wymieszać. Gotową masę odłożyć na kilka minut, a następnie formować niewielkie placuszki i smażyć na niewielkim ogniu. Na patelni najlepiej rozgrzać oliwę z oliwek. Podajemy na ciepło posypane rukolą oraz kozim serem. Można do smaku dodać jogurtu naturalnego lub polać placki owsiane octem balsamicznym.

Na koniec propozycja na słodko – placki z serem i duszoną gruszką. Po obraniu i pokrojeniu w kostkę 3 gruszek, wrzucamy je do garnuszka, dodajemy goździk i łyżkę miodu, a następnie polewamy wodą i prażymy. Kilka łyżek sera białego łączymy z jogurtem naturalnym w proporcji 2:1. W dalszej kolejności należy wymieszać jajko, płatki (pół szklanki), mąkę (8 łyżek) i mleko (niecałą szklankę). Tak przygotowaną masę formujemy w placuszki i smażymy na oleju lub oliwie z oliwek. Dokładnie po obu stronach, aż do zarumienienia. Najlepiej aby często zmieniać strony smażenia, żeby się placuszki nie przypaliły. Po delikatnym wystudzeniu nakładamy na talerz, do tego podajemy ser i nakładamy duszone gruszki. Takie danie będzie smakowało całej rodzinie, można je jeść o każdej porze dnia, a nawet zaserwować gościom jako deser na ciepło.